Tilberedningstid: 1 time
2 store squash
1 tsk karry
2 tsk olivenolie/ghee
250 g frisk spinat, skyllet
65 g mandler eller hasselnødder, grofthakkede
1/3 rød peber, skåret i tern
1¼ tsk salt
Enderne skæres af squashen, som skæres igennem på langs. Udhul squashen med en ske og skær indmaden i små stykker.
Svits karry et øjeblik i en gryde med fedtstof, tilsæt squash-indmad og de øvrige ingredienser og svits i 4-5 minutter. Læg de udhulede squash på en bageplade og kom fyldet på. Bages 30-40 minutter ved 180°.
Tilberedningstid: 1 time (8 stk.)
Fyld
300 g pastinak (eller andre rodfrugter)
150 g gulerødder
100 g (½ stk) rød peber
50 g hasselnødder
1 tsk tørret timian
1 spsk ghee/olivenolie/kokosolie
1½ dl jasminris
1 tsk salt
3 dl vand
Grøntsagerne skrælles og skæres i små tern. Rød peber skæres i tern og nødderne halveres eller hakkes groft. Grøntsager, peber, nødder og timian kommes i en gryde og svitses i fedtstof et øjeblik. Tag gryden af blusset, og tilsæt skyllede ris, vand og salt. Lad risen suge vand til sig i 10 minutter (mens pandekagedejen røres sammen).
Kog risretten under låg ved svag varme i ca. 12 minutter.
Pandekagedej
200 g sigtet speltmel/hvedemel
50 g fuldkorns speltmel/grahamsmel
1 spsk ghee/olivenolie/kokosolie + fedtstof til stegning
1 tsk salt
6 dl vand
Evt. 1¼ dl tykmælk
Mel, fedtstof og salt kommes i en skål. Tilsæt vand lidt ad gangen, mens der piskes. Kom fedtstof på en “slip let” stegepande (vigtigt!) og hæld dej på panden. Pandekagerne steges et par minutter på hver side ved jævn varme.
Fordel 1/8 af fyldet på hver pandekage og kom evt. ca. 1 spsk tykmælk over. Pandekagerne rulles eller foldes sammen og lægges på et fad. De kan evt. holdes varme i ovnen.
Tilberedningstid: 50 min.
2 dl grønne linser
300 g nye kartofler
300 g (1 stk) fennikel
½ tsk sennepsfrø
1 spsk olivenolie eller ghee
4 modne roma tomater (dåsetomat kan bruges i stedet)
Ca. 1 spsk salt
1 tsk basilikum
Stødt peber
Persille til pynt
Linserne koges i 20 minutter og vandet hældes fra.
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
Enderne skæres af fenniklen, der hakkes groft.
Kom kartofler og fennikel op i gryden til linserne, tilsæt ½ liter vand og kog i 15 minutter.
Svits sennepsfrø i fedtstof og blend dem sammen med de resterende ingredienser.
Tilsæt blanding til retten, og giv den et opkog.
Drys persille over inden serveringen.
Tilberedningstid: ½ -1 time
Klaret smør eller ghee er et meget livsfremmende fedtstof. Ghee kan opbevares i lang tid uden for køleskab og kan bruges på lige fod med andre fedtstoffer i de fleste retter.
Ghee virker kølende og bruges ofte i den ayurvediske urtemedicin, f.eks. ved behandling af øjenproblemer og brandsår.
Ghee laves ved at koge usaltet smør ved svag varme. Derved udskiller den rene smørolie og de andre stoffer koagulerer i bunden af grynden, som en gryndet masse og som skum på overfladen.
500 g usaltet smør
Smørret smeltes i en gryde og koges ved svag varme. Efter et stykke tid kan man klart se bunden af gryden, når det øverste lag skum skubbes til side. Dette tager 20-30 minutter eller længere ved meget svag varme.
Så snart smørret er klaret, tages det af varmen og skummet fjernes med en ske. Derpå lægges et bomuldsklæde/viskestykke i en si, og smørret hældes igennem og ned i en krukke/skål. På denne måde sies urenhederne fra, og smørret er klaret.
Tilberedningstid: 1½ time (iblødsætning natten over)
150 g (2 dl) kikærter
1 spsk groftrevet, frisk ingefær
Evt. 1 tsk spidskommenfrø
2 spsk ghee/olivenolie
Friskkværnet peber
1 spsk tahin (sesamsmør)
1 spsk citronsaft
¾ tsk salt
1½-2 dl vand
Kikærterne sættes i blød nattet over eller i mindst 4 timer og koges i rigeligt nyt vand i 1¼ time. Hæld vandet fra.
Frisk ingefær og evt. spidskommen svitses et minut i fedtstoffet. Krydderier, tahin, citronsaft, salt og 1 dl vand kommes i kikærterne, som moses eller blendes til en ensartet masse.
Tilsæt mere vand til hummusen har den ønskede konsistens. Pynt med persille eller frisk basilikum.
Tip
Hummus er fremragende som pålæg med en skive agurk eller lignende på toppen.
Tilberedningstid: 1 time (6-8 personer)
Kokossovs
3 spsk olivenolie, smør el. ghee
1 dl sigtet speltmel/hvedemel
7 dl kokosmælk
Friskkværnet peber og 1½ tsk salt
Rør mel og fedtstof sammen i en gryde ved jævn varme. Tilsæt kokosmælk lidt efter lidt. Tilsæt peber og salt og kog sovsen op under stadig omrøring
Tomatsovs
500 g gulerødder
1 1⁄2 spsk olivenolie, smør el. ghee
350 g squash (ca. 11⁄2 stk), skåret i tynde skiver
1⁄2 tsk timian
1 tsk basilikum
650 g tomater – ca 9 stk (evt. 2 dåser hakkede tomater)
3 dl vand (udlad hvis du bruger tomat fra dåse)
2 1⁄4 tsk salt
Halvdelen af gulerødderne skæres i tynde skiver og resten rives. Svits gulerods-skiverne 3-4 minutter i en gryde med fedtstof. Tilsæt revne gulerødder, squash i skiver og krydderier og svits et par minutter mere. Blend tomater, vand og salt sammen og bland det i grøntsagerne.
Saml lasagnen
250 g lasagneplader
50 g hakkede hasselnødder
Kom 1/3 af tomatsovsen i et ovnfast fad og læg et lag lasagneplader over. Kom 1/3 af kokossovsen over og læg endnu et lag lasagnepladerne over. Forsæt denne procedure med skiftevis tomatsovs og kokossovs.
Til sidst drysses med hakkede hasselnødder, og lasagnen dækkes til med et låg.
Bages i ovnen ca. 30 minutter ved 180°. Fjern låget og bag 10 minutter mere.
Tilberedningstid: 20 min.
Panir er en slags ost, der kan bruges på linie med tofu. Prøv panir i grønsagsretter, risretter eller alene.
Grundopskrift til fremstilling af panir
2 liter sødmælk
1½ dl citronsaft (fra ca. 4-5 citroner)
Mælken bringes i kog i en gryde. Citronsaften tilsættes når mælken koger. Giv mælken endnu et kort opkog, og tag gryden af blusset.
Læg et bomuldsklæde/viskestykke i en si, og hæld mælken igennem. Lad paniren blive liggende i sien og dryppe af.
Pres vandet ud af paniren ved forsigtigt at vride viskestykket. Vær opmærksom på fare for skoldning.
2 tsk karry
4 tsk olivenolie eller ghee
½ tsk salt
Skær paniren i mindre stykker. Varm olie eller ghee og tilsæt karry og panir. Steg et par minutter.
Tilberedningstid: 1¼ time (ca. 15 stk.)
Dej
75 g (1½ dl) sigtet speltmel/hvedemel
125 g (2¼ dl) fuldkornsspeltmel/fuldkornshvedemel
60 g smør (eller 3/4 dl ghee/olivenolie)
3/4 dl tykmælk/yoghurt naturel
½ tsk salt
Alle ingredienserne æltes sammen til en dej, der hviler i køleskab mindst en halv time.
Fyld
200 g broccoli
175 g tofu
1 tsk salt
½ tsk timian
10 stenfri sorte oliven
Broccolien skylles og stænglen skrælles. Skær broccolien ud i små stykker og kog den i 5 minutter. Hæld vandet fra, tilsæt tofu, salt og timian og blend med en stavblender. Hak de sorte oliven groft og bland dem i.
Mel drysses på et bord og dejen rulles ud i ca. ½ cm tykkelse og 25 cm’s bredte. Fordel fyldet jævnt på dejen, og rul den sammen. Skær dejen ud i ca. 1 cm tykke stykker og læg sneglene på en smurt bageplade. Bages ca. 20 min. ved 185° i varmluftsovn.
Tilberedningstid: 1 time
Kagedej
200 g sigtet speltmel/hvedemel
1 dl tykmælk/yoghurt
150 g rørsukker
100 g ghee/smør/olie
200 g revne gulerødder/squash
50 g rosiner/dadler i mindre stykker
50 g hasselnødder, grofthakkede
¼ tsk salt
½ tsk vaniljesukker
½ tsk kardemomme
½ tsk natron
1 tsk bagepulver
Rør alle ingredienser sammen og kom dejen i en smurt bageform. Bages midt i ovnen ved 175° i ca. 45 minutter.
Evt. glasering
65 g smør
75 g honning
65 g flødeost
½ tsk vaniljesukker
Rør alle ingredienser sammen og smør glasuren på den afkølede kage.
Tilberedningstid: 10 min.
3/4 liter tykmælk
1 dl rørsukker
350 g jordbær (gerne friske)
1 tsk vaniljesukker
3/4 liter vand
Brug en stavblender til at blende tykmælk, sukker, jordbær og vanilje sammen.
Til sidst blendes vandet i.
Tilberedningstid: 25 min. (20-30 stk.)
150 g dadler
100 g abrikoser
2 bananer
1 tsk vaniljepulver
Evt. 4 dråber pebermynteolie
50 g mandler (smuttede)
200 g kokosmel
Tørret frugt, bananer, vanilje og evt. pebermynteolie blendes sammen til en ensartet masse i en foodprocessor eller med en stavblender.
Hak mandlerne groft, og bland dem i massen sammen med 3/4 af kokosmelet. Form massen til kugler og rul dem i resten af kokosmelet.
En kogebog med livsfremmende, vegetarisk mad for krop og sind, der er inspireret af ayurveda.
Af Nicolay Marcus Zederlinn
Bogen er rigt illustreret med billeder af alle opskrifter og indeholder bl.a. en test, som viser, hvilke retter, der egner sig bedst til dig.
148 sider fyldt med lækre opskrifter. Bogen har en fyldig indledning om sundhedssystemet ayurveda og beskriver bl.a. de forskellige kropstyper kaldet vata, pitta og kapha. Normalpris 259,- Tilbud: 199,-
Køb bogen "Spis dig mere lykkelig" på dette link
eller
Læs mere og se flere bøger her
Flowfood, Hovgårdsparken 25, 1. th., 3060 Espergærde. Copyright © All Rights Reserved